Uw locatie bevindt zich in de gemeente Krimpenerwaard, in het dorp Ouderkerk aan den IJssel.

Landelijk gelegen, aan de dijk langs de Hollandsche IJssel en 3 km van de dorpskern waar u al uw dagelijkse boodschappen kunt doen.

 

U kunt hier genieten van de natuur in het typische Hollandse slagenlandschap. Dit is een landschap, waarbij door de ontginning en het graven van sloten, de verkaveling volgens een bepaald patroon heeft plaatsgevonden. Het is een prachtig dromerig gebied waar rust, natuur en het boerenleven de boventoon voeren.

Dit unieke veenweidegebied wordt begrensd door de rivieren Lek, Nieuwe Maas, Hollandsche IJssel en de Vlist, een zeer waterrijk gebied en vooral geschikt om te recreëren, wandelen, fietsen, kanoën en ook geliefd door vogelaars en vissers.

Het gebied is een oase van rust en natuurschoon en dat dichtbij de Randstad.

 

 

 

Vanaf uw locatie is Gouda binnen 6 km te bereiken en de steden Rotterdam en Dordrecht op 11 km, als er gebruik wordt gemaakt van de waterbus.

 

Het is 11 km om naar Kinderdijk te komen, als u de pont of het voetveer neemt bij Krimpen aan de Lek. 

   

Kinderdijk                                                              Kaasmarkt Gouda

 

Ouderkerk aan den IJssel

In het dorp vindt u naast het winkelcentrum, waar u al uw eerste levensbehoeften in kunt slaan, lunchroom De Heerlijkheid van Ouderkerk en restaurant Trattoria Casa Caminita (24kitchenkok Giovanni) met een heerlijk buitenterras bij mooi weer met zicht op de rivier. Ook is er een snackbar, afhaal chinees en afhaal pizzeria gevestigd.

Een diversiteit aan restaurants en uitgaansleven is te vinden in de andere kernen van de gemeente Krimpenerwaard en de gemeenten Krimpen aan den IJssel en Gouda.

Natuurlijk kunt u bij een langer verblijf in ons vakantiehuis 'Onderaan de Dijk', uw maaltijd ook zelf bereiden in de keuken of gebruik maken van de table d'hôtes.

 

'Het Bonte Varken' ligt aan de 'Hollandse IJssel', een getijdenrivier waarbij het waterpeil tot 1,9 meter varieert. Langs de rivier treft men zellingen aan, een term die alleen in het kader van de Hollandsche IJssel wordt gebruikt. Een zelling is het gedeelte van de rivierbodem aan de voet van de dijk, afgezet met rietkragen, dat bij eb droogvalt en wordt gevormd door slibafzetting die het gevolg is van de getijdenwerking. Deze zellingen waren in vroeger tijden slibdepots voor de steenplaatsen langs de rivier. Het gebaggerde slib werd vervolgens gestort in depots nabij de fabriek om te versterven en uit te harden. Na het uitharden werden de stenen gevormd en gedroogd alvorens ze konden worden gebakken.

Van oudsher waren er 32 steenovens langs de Hollandsche IJssel te vinden.

  

 

De steen-en Rietmattenfabriek 'Hitland' ligt tegenover 'Het Bonte Varken'.

     

De zelling 'Boeleterrein' ligt op loopafstand, 200 meter. Hier is het startpunt te vinden voor de plagroute 'Berkenwoudse Driehoek' en kunt u via het wandel- fietsknooppuntennetwerk zelf uw routes bepalen voor een heerlijk dagje uit.

 

U kunt vanaf Het Bonte Varken een wandeling maken 'om het Bonte Varken' (rondje van 6 km) en wandelen of fietsen naar het Loetbos, een prachtig natuurgebied aan het veenweideriviertje de Loet.

Het is ook mogelijk hier een kano te huren (kanocentrum Loetbos) of een roeiboot en gebruik te maken van het kanoknooppuntnetwerk of één van de uitgezette kanoroutes te bevaren (filmpje kanoroute).

U vindt hier ook restaurant De Loet.

 

Wilt u meer weten over de geschiedenis van de gemeente Krimpenerwaard met zijn diverse stadjes dorpen en buurtschappen en de gemeente Krimpen aan den IJssel dan vertellen wij u dat graag.

U kunt er ook zelf over lezen, de mappen met informatie en mooie routes liggen voor u klaar.

En kijk vooral ook op de website van de indekrimpenerwaard.nl.

 

Ook de Reeuwijkse plassen zijn vanaf Het Bonte Varken eenvoudig te bereiken. Maak er een leuke fietstocht naartoe, gebruik één van de routes van het TOP (toeristisch overstappunt) en strijk neer voor een tussenstop bij Restaurant Reeuwijksehout of bij Restaurant 't Vaantje voordat de terugweg weer aanvangt. Vanuit Het Bonte Varken ligt een routerondje klaar van 40 km, ook goed te gebruiken als training voor de wandel 4-daagse.

 

De Krimpenerwaard beleven en bekijken met Youtube filmpjes:

Polder: Overleven in de Krimpenerwaard van Edwin Haighton

Molen achter Haastrecht en het waterbergingsgebied

Nieuwe waterberging Hooge Boezem achter Haastrecht

 

 

 

                                                                   Delft

//////

 

 

 

 

 

Het Bonte Varken, vakantiehuis, Bed and breakfast, vergaderen, workshops | hetbontevarken@gmail.com